Lillehammer valde en lastbil med Allisons växellåda för snöröjningen

Lillehammer valde en lastbil med Allisons växellåda för snöröjningen

11 april 2018

Den före detta OS-kommunen Lillehammer i Norge investerade i en Allison helautomatisk växellåda ur 4000 Series™ tack vare dess tillförlitlighet och låga underhållskostnader.

Efter att förra året ha testkört en Scania G490 4x4 + 2 med Allisons helautomatiska växellåda ur 4000 Series™ insåg driftchef Bjørnar Karlsen att just en sådan vore idealisk för snöröjning i hans kommun.

"De största fördelarna som jag ser med Allisons växellåda, är att den är hållbar och pålitlig och har minimala underhållskostnader," säger Karlsen. "Mjuka starter och snabb acceleration med kontinuerlig kraftförsörjning till drivhjulen gör körningen både behaglig och säker."

En gammal stad med smala gator, byggd i en backig terräng gör snöröjning till en utmanande uppgift för Lillehammer. 1994 var Lillehammer värd för vinter OS, inte minst beroende på den säkra snötillgången. I år har snödjupet i Lillehammer som mest varit 150 cm, och kommunens snötipp var full redan i början av februari.

Kommunens nya snöplogbil är utrustad både med frontplog och ett plogblad under fordonet. Förutom för snöplogning används den också för sandspridning och bortforsling av snön från centrala gator i stan. Branta, isiga backar med många stopp och starter gör att snöröjningen blir mycket enklare med en fyrhjulsdriven lastbil med helautomatisk växellåda.

"Manövreringsförmågan i mycket låga hastigheter är väldigt användbar, eftersom vi ofta kör sakta bredvid frontlastaren som tar upp snön från marken och lastar den på lastbilen," säger Karlsen.

I Lillehammers kommun var man inte helt obekant med fördelarna med Allisons växellådor eftersom man sedan tidigare hade en gatsopningsbil med helautomatisk växellåda.

"Varken med den eller vår nya snöplogbil har vi haft några som helst problem med växellådorna. De bara går och går så länge man sköter det planerade underhållet," säger Karlsen.

 

Visa alla nyheter