Maskiner för en miljon stals från byggarbetsplats i Jönköping – återfanns i Helsingborg

GPS-sändaren som är monterade på hjullastarna. Foto: Morten Rakke  

Maskiner för en miljon stals från byggarbetsplats i Jönköping – återfanns i Helsingborg

21 augusti 2019

Stölder av maskiner och verktyg har mer än fördubblats på tre år och den här gången var det en byggarbetsplats i utanför Huskvarna som fick oönskat besök.

Uthyrningsmaskinerna, värda över en halv miljon styck, stals på en byggarbetsplats i Lekeryd och gömdes i en lastbil som tog riktning söderut, samtidigt som ägaren larmade polisen.

Polisen: ”Vi tackar GPS-trackern för gripandet”

Uthyrningsföretaget som byggföretaget i Huskvarna hyrt maskinerna av har sedan tidigare ABAX Equipment Control med inbyggd GPS-sändare monterade på utrustningen för att se hur mycket hjullastarna används och var de befinner sig. Polisen kunde därmed genom hela jakten följa tjuven live i ABAX system fram till gripandet i Ängelholm.

- Det här älskar vi, när man får ingripa direkt och ta tjuven på bar gärning. Det kan vi tacka spårsändaren för, sa polisen på plats.

GPS-sändaren är Skandinaviskt utvecklad för att tåla slitage och extrema väderförhållanden.

- Den kommer också med en extra stålbur som gör det nästintill omöjligt för tjuven att ta den loss, säger Mathias Eliasson, Sverigechef på ABAX.

Maskinerna återfunna och tillbaka på rätt plats

- Maskinerna verkar hela och nu ordnar vi så att vår kund kan återgå till arbetet med maskinerna igen. Helt fantastiskt, säger uthyrningsföretaget som vill vara anonyma.

Visa alla nyheter