Rototilt tar automatiseringen till ytterligare en nivå

Rototilt tar automatiseringen till ytterligare en nivå

19 oktober 2017

Automatisering och ”smartness” är två begrepp som ligger i fokus för Rototilts produktutveckling. Att genom Rototilts styrsystem ICS och tiltrotator möjliggöra för grävsystemen att automatiskt hantera tiltvinkeln är ett självklart steg i integrationen med grävmaskinen.

- I vår produktutveckling strävar vi alltid efter att förenkla och förbättra användarens vardag. Automatisering är en spännande och naturlig del i innovationen kring våra produkter, berättar Sven-Roger Ekström, Produktchef hos Rototilt.

Med automatisk tiltfunktion blir grävmaskinsföraren ännu mer effektiv i sitt dagliga jobb.
- Vad detta innebär i praktiken är att vi ger grävmaskinsförarna helt nya möjligheter i kombinationen med styrsystem, maskinfäste, tiltrotator och redskap, påpekar Sven-Roger Ekström.

Försäljningsdrivande funktion
Rototilt var först ut på marknaden för tre år sedan då de med RPS (Rototilt Positioning Solution) och styrsystemet ICS möjliggjorde för grävsystemen att ta in redskapets exakta tilt- och rotationsvinkel. Integrationen blev en stor succé och idag utrustas en majoritet av alla grävmaskiner med Rototilts tiltrotator med ICS styrsystem och RPS. Nu tar man tekniken till ytterligare en nivå med automatisk tiltfunktion. Automatic Grade Control är en funktion som ingår i RPS.

”Den ställer in sig sjäv och jag håller bara koll på höjden”
Det säger Mikael Holmström, en av de förare som använder RPS-fuktionen dagligen framhåller de stora tidsvinsterna i arbetet.

- Det här är grymt bra. Jag blir mycket snabbare i mitt arbete och kan hålla ögonen på själva jobbet snarare än på skärmarna i hytten. Med RPS såg jag skopans position och vinklar i grävsystemet och anpassade manuellt redskapet efter dessa. Med Automatic Grade Control anpassas redskapet efter modellen i grävsystemet automatiskt. Jag behöver därmed inte styra skopan eller redskapet som jag jobbar med, den ställer in sig själv och jag håller bara koll på höjden. Det är jättebra när man till exempel jobbar i ett schakt. Det blir så enkelt att gräva, säger chaufför Mikael Holmström.

Tekniskt sett handlar det om signaler som skickas från tiltrotatorn och styrsystemet in i grävsystemet.

- Vi samarbetar med alla ledande grävsystemstillverkare på marknaden och Leica Geosystems är först ut att kunna erbjuda detta för sina kunder, säger Sven-Roger Ekström.

Leverans
Automatic Grade Control levereras med RPS samt Rototilts styrsystem ICS (version 2.10.3 eller senare) samt Leicas grävsystem anpassat för funktionen. Automatic Grade Control började levereras med RPS i slutet av augusti 2017.

För ytterligare info om automatisering, styrsystem och smarta lösningar för grävmaskiner kontakta:

Sven-Roger Ekström, Produktchef Rototilt
Tel: +46 933 233 75
E-mail: sven-roger.ekstrom@rototilt.com

Visa alla nyheter