Trettio år med provkörningar

Trettio år med provkörningar

19 februari 2016

Volvo var troligtvis den första fordonstillverkaren i världen med ett eget democenter, som öppnade 1985. Runt en halv miljon kunder och andra intressenter har sedan dess besökt anläggningen i Torslanda strax utanför Göteborg.

– Det var när vi anordnade World Truck Convention 1983 som vi insåg vi att vi hade behov av en plats där våra kunder själva kunde provköra våra fordon, säger Joakim Nilsson, ansvarig för Volvo Demo Center. Ett beslut togs snabbt och en anläggning med testkörbana och provisoriska manskapsbaracker öppnade två år senare. Under åren som följde gjordes löpande förbättringar, och 1998 fick democentret äran att hålla lanseringen av Volvo FM.

I samband med detta ersattes manskapsbarackerna med en permanent byggnad med plats för bland annat produktutställningar, hörsal och restaurang. Sedan dess har democentret utöver kundbesöken även fungerat som arena för Volvo Lastvagnars olika produktreleaser, såsom lanseringen av Volvo FH (2001), och det nya produktprogrammet inklusive nuvarande FH och FH16 (2012-2013).

– I början kom våra gäster främst från Sverige och de övriga nordiska länderna, men de internationella kunderna som besöker oss bara ökar. Intresset för Volvo Lastvagnar, Göteborg och Sverige är jättestort, inte minst i Sydamerika och Asien, säger Joakim Nilsson.

Kunderna är inbjudna av sin återförsäljare och får möjlighet att uppleva både Volvo Lastvagnars produkter, arv och inte minst det varma Volvomottagandet.

– Jag är mycket stolt över vårt team och sättet vi möter våra gäster på – jag tycker att det representerar vad Volvo står, säger Joakim Nilsson och tillägger: Vi får ofta höra att det är proffsigt och spännande och många går härifrån med en aha-upplevelse efter att ha lärt sig något nytt om våra produkter.

© Tidningen INSIKT 2016.

Visa alla nyheter