Volvo lanserar I-Shift med krypväxlar

Volvo lanserar I-Shift med krypväxlar

17 mars 2016

Nu lanserar Volvo Lastvagnar en ny medlem i I-Shift-familjen: I-Shift med krypväxlar. De nya växlarna, som adderas till den automatiska växellådan, skapar en enastående startförmåga för lastbilar som kör med tunga laster i krävande situationer.

Volvo Lastvagnars nya version av I-Shift gör det möjligt att addera upp till två nya krypväxlar. Detta innebär bland annat att lastbilen kan starta från stillastående med laster på upp till 325 ton.

– I-Shift med krypväxlar innebär helt nya möjligheter för tunga lastbilar med automatlåda att reglera hastigheten vid krypkörning och backning. Föraren kan lasta tungt utan att behöva oroa sig för att hamna i situationer som i värsta fall leder till kostsamma stillestånd, säger Peter Hardin, produktchef FM och FMX, Volvo Lastvagnar.

De nya växlarna innebär att lastbilen kan köra i hastigheter så låga som 0,5-2 km/h, vilket är till stor hjälp vid precisionsuppdrag som exempelvis anläggnings- och underhållsarbeten.

– Den kraftigt förbättrade körbarheten och startbarheten som de nya krypväxlarna innebär underlättar särskilt för förare som kör i tuff terräng på krävande underlag, som till exempel på byggarbetsplatser, i gruvor eller i skogen. Ju tyngre transport och ju sämre underlag eller terräng, desto mer vinner föraren på att köra en lastbil med krypväxlar, säger Peter Hardin.

Beroende på användningsområde finns I-Shift med krypväxlar tillgänglig med en eller två krypväxlar samt med eller utan två krypbackväxlar. Krypbackväxlarna gör det även möjligt att backa extremt långsamt vilket är en stor fördel vid backningsmoment som kräver stor precision.

© Tidningen INSIKT 2016.

Visa alla nyheter