Wacker Neuson satsar på eldriven hjullastare

Den eldrivna hjullastaren, WL20e från Wacker Neuson

Wacker Neuson satsar på eldriven hjullastare

10 augusti 2017

Eldrift av entreprenadmaskiner kommer stort och i Malmö har en eldriven hjullastare från Wacker Neuson fått utstå ett riktigt kraftprov.

Malmö har fått ett nytt konserthus och det gamla i korsningen Föreningsgatan/Amiralsgatan har spelat ut sin roll. Fastighetsägaren har beslutat riva ut inredningen i den jättelika konsertsalen och i stället förvandla det till kontor för Arbetsförmedlingen.

Wigrens Entreprenad har av Skanska fått uppdraget att riva ut allt det gamla och överlämna det stomrent, d.v.s. helt rensat från vägg-, tak- och golvbeklädnader, rör, och inredning.
För uppdraget har Wigrens Entreprenad använt sig av en två tons elektrisk hjullastare från Wacker Neuson, WL20e.
– Den har varit sjukt effektiv för det här uppdraget, berättar Henrik Sörensson, försäljare på Wacker Neuson.

Inne i konsertsalen har entreprenören tack vare eldrift sluppit dieselångor och den har varit liten nog för att ta sig in och ut genom de trånga passagerna.
– Den har för det här jobbet körts extremt tufft och då har batteriet räckt ca 5 timmar, berättar Henrik Sörensson.

På en enda dag körde man ut över 100 ton betongmassor innan batteriet tog slut.
– Men vi har också sålt den till andra kunder som använder den bara några gånger om dagen och då räcker batteriet betydligt längre.

 

Den elektriska hjullastaren utsattes för ett kraftprov när den var med och rev innanmätet på gamla konserthuset i Malmö.

Just den här maskinen levereras med fällbar båge, vilket har underlättat vid passagerna ut och in.
– Wacker Neuson har valt att producera denna maskin endast med skyddsbåge för att optimera drifttiden. Man tappar drifttid om batteriet även ska driva värmepaket och fläkt i en maskin med hytt.

En annan fördel är att batteriet där bak är tyngre än en dieselmotor, man får större motvikt och kan på det sättet lyfta mer.
– Vi tror mycket på den här maskinen och på utvecklingen av elmotorer, säger Henrik Sörensson.
– Det kommer säkert i upphandlingarna framöver krävas att entreprenörerna använder sig av de mer miljövänliga elmotorerna, säger Henrik Sörensson.

Wacker Neuson har valt att satsa extra på eldrivna entreprenadmaskiner även om man också erbjuder maskiner med konventionell dieseldrift och i sortimentet finns såväl eldrivna minigrävare som stampar.
– Vi har sålt några stycken sedan den elektriska hjullastaren kom i fjol, bl.a. till ishotellet i Jukkasjärvi, berättar Henrik Sörensson.

Visa alla nyheter